Портрет и писмо на руската императрица Екатерина II Велика за необходимостта от

...
Портрет и писмо на руската императрица Екатерина II Велика за необходимостта от
Коментари Харесай

Писмо от Екатерина Велика за ваксините излиза на търг в Москва

Портрет и писмо на съветската императрица Екатерина II Велика за нуждата от имунизация против едра шарка в Малорусия (бел. ред. — историческа област в североизточната част на днешна Украйна и съседни елементи от днешна Русия) през 1787 година ще бъдат пуснати на търг в MacDougall`s в Москва, дружно с повече от 30 произведения на съветски майстори, оповестява РИА Новости.

 „ На изложбата представяме 35 картини на обща стойност 7 милиона $. Това е една от най-значимите ни изложения — освен като цена, само че и във връзка с картините, които представяме.  И, несъмнено, на първо място заради двата неочаквани лота.  За първи път комбинирахме картини и исторически документи “, сподели шефът на аукционната къща Екатерина Макдугъл.

 Втората двойка от този вид ще бъде портрет на Петър I Велики и неговия контракт с Прусия.

 Тези портрети с документи ще учястват като единични партиди.  Портретът и писмото на Екатерина II са с първична цена от 1 млн. — 1,6 млн. $. Уникалността на писмото е, че то е един от първите документи за имунизация в Русия.

 При Екатерина II в Русия се организира първата по рода си имунизационно акция за – през 1768 година императрицата дава образец на поданиците си, като се имунизира против едра шарка. От тази болест преди това умира император Петър II, а император Петър III страда доста. Освен това през -XVIII век всяко седмо дете в Русия умира от едра шарка.

Русия е на пето място в света по брой инфектирани с ковид — 9 294 188 и по брой умряли — 262 843. В петък в страната бе още един рекордът за най-вече умряли за един ден — 1254 души. Към 20 ноември изцяло ваксинирани в Русия са 53 578 117 души. (36.7% от популацията, или 46.2% от възрастните).

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР